Beste kamperende hondenbaasjes,
Na 10 jaar hebben we besloten om niet langer door te gaan met de website www.leuke-hondencampings.nl Wij hopen zelf nog vele jaren met onze labrador én caravan op pad te gaan...
|
Algemene Europese regels
(bron: www.licg.nl)
Belangrijk: Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.
Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. De invoereisen voor de landen van de EU en voor de meeste overige landen in Europa kunt u hier vinden. Let ook op het volgende:
- Zorg er voor dat uw hond, kat of fret gechipt is vóórdat hij zijn rabiësvaccinatie of overige behandelingen krijgt (op dezelfde dag mag ook). Ook moet hij een Europees dierenpaspoort hebben, zo'n paspoort koopt u bij uw dierenarts. Vanaf 29-12-2014 is er een nieuw EU dierenpaspoort, dat alleen door de dierenarts mag worden meegegeven nadat de identificatiegegevens van het dier zijn ingevuld en gelamineerd. Oude paspoorten die voor die datum zijn uitgegeven en ingevuld blijven geldig.
- In sommige gevallen moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om te zien of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen.
- Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regels van ALLE landen waar u doorheen reist!
- De regels bij genoemde landen gelden voor dieren vanuit Nederland. Voor dieren die vanuit andere landen reizen (vooral als dit landen buiten de EU zijn) kunnen andere regels gelden.
- Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.
- Dieren jonger dan drie maanden, die te jong zijn om te worden ingeënt tegen rabiës, kunnen meestal niet worden meegenomen op vakantie. Wel is het in sommige landen toegestaan deze dieren eenmalig de grens te laten passeren. Vaak moet u dan een verklaring hebben dat het dier niet in contact is geweest met wilde dieren die mogelijk besmet zijn met rabiës.
- Sinds 29-12-2014 mogen honden, katten en fretten alleen worden meegenomen naar Nederland als zij een geldige rabiës vaccinatie hebben. Deze mag worden gegeven vanaf een leeftijd van 12 weken en daarna geldt een wachtijd van 3 weken. Dieren van deze soorten moeten dus minimaal 15 weken oud zijn om naar Nederland te komen.
Honden, katten en fretten
Reizen binnen de EU
Vanaf 3 juli 2004 gelden voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie de volgende algemene regels:
- De dieren moeten een Europees dierenpaspoort hebben. Na 29-12-2014 mogen deze alleen nog door dierenartsen worden uitgegeven.
- De dieren moeten geïdentificeerd kunnen worden. Sinds 3 juli 2011 is daarvoor alleen de chip toegestaan. Een tatoeage is alleen geldig als u kunt aantonen dat die voor 3 juli 2011 is gezet en als hij goed leesbaar is.
- De dieren moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës vaccinatie) tenminste 21 dagen voor de reis. De chip moet zijn ingebracht voordat de inenting tegen rabiës wordt gegeven (op dezelfde dag mag wel).
- De hier genoemde regels gelden voor niet-commercieel verkeer. Hieronder valt volgens de EU verordening “elke verplaatsing die niet tot doel heeft om een gezelschapsdier te verkopen of de eigendom ervan over te dragen”. Voor commercieel verkeer kunnen andere regels gelden. Over dieren die als handelsverkeer reizen kunt u meer informatie inwinnen bij de NVWA.
Bepaalde Europese landen hebben aanvullende regels, zoals bijvoorbeeld verplichte wormenbehandeling of het verbod van bepaalde rassen. Ook zijn er verschillende regels bij dieren jonger dan 3 maanden, die nog niet tegen rabiës ingeënt kunnen worden.
Reizen met dieren jonger dan drie maanden en dieren tussen 12 en 16 weken
Import van dieren jonger dan 3 maanden of tussen 12 en 16 weken is per land geregeld. Het reizen met dieren jonger dan drie maanden is in veel landen niet toegestaan omdat zij nog niet kunnen worden ingeënt tegen rabiës. Er zijn echter landen waar dit wel mag, als u een verklaring heeft dat het dier niet in aanraking is geweest met mogelijk met rabiës besmette dieren. Ook kan het zijn toegestaan om te reizen met dieren tussen 12 en 16 weken, mits zij zijn gevaccineerd en u bovenstaande verklaring kunt laten zien. Veel landen eisen echter een geldige rabiësvaccinatie die tenminste 3 weken oud moet zijn. Ga na wat de eisen zijn van de landen waar u heen of doorheen wilt reizen als u met een pup wilt reizen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de betreffendeambassade. Reizen naar Nederland met een pup, kitten of frettenpup zonder geldige rabiësvaccinatie (dus jonger dan 15 weken) is vanaf 29-12-2014 niet meer toegestaan.
Reizen met meer dan vijf dieren
Als een eigenaar met meer dan vijf dieren gaat reizen binnen de EU voor bijvoorbeeld een vakantie, tentoonstelling of wedstrijd, moet u kunnen aantonen dat de dieren niet bestemd zijn voor handel. Dit kan bijvoorbeeld door een inschrijving van een wedstrijd of tentoonstelling te laten zien. U moet een verklaring kunnen tonen waarin staat dat de betreffende dieren op het moment van de reis geen duidelijke ziekteverschijnselen tonen en dat er op het adres van herkomst geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen gelden.
Overige Europese landen
Voor Europese landen die niet aangesloten zijn bij de EU kunnen andere eisen gelden. In sommige gevallen zijn de eisen hetzelfde als die van de EU landen, maar niet altijd. Van de landen waarvan wij informatie hebben ontvangen, leest u hieronder de invoereisen.
Als u met uw dier naar een land buiten de EU reist, moet u ook opletten wat de eisen zijn om uw dier weer mee terug naar de EU (terug naar Nederland) te kunnen nemen! Soms zijn de eisen in zo’n land zelf niet zo streng, maar moet u om weer terug te mogen naar een land van de EU zorgen voor een bloedtest. Regel dit voor u vertrekt, zodat u niet in de problemen komt als u terug naar huis gaat.
Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van ALLE landen waar u doorheen
Leuke-Hondencampings.nl is voor alle informatie afhankelijk van derden en is niet aansprakelijk voor schade ontstaan door onjuiste of onvolledige informatie op de website Leuke-Hondencampings.nl.